Poți controla diabetul?

Diabetul este o boală care apare atunci când corpul tău nu produce sau nu folosește hormonul insulină în mod corespunzător. Aceasta determină acumularea în sânge a unei cantități prea mari de glucoză din sânge (zahăr). Există 2 tipuri principale de diabet. Diabetul de tip 1 apare atunci când corpul tău nu produce insulină. Este uneori numit diabet juvenil, deoarece este de obicei descoperit la copii și adolescenți, dar poate apărea și la adulți.

Diabetul și sănătatea

Prediabetul apare atunci când nivelul zahărului din sânge este mai mare decât ar trebui să fie, dar nu suficient de ridicat pentru a fi diagnosticat oficial ca diabet. Pre-diabetul crește foarte mult riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Vestea bună este că, dacă aveți prediabet, puteți preveni sau întârzia apariția diabetului de tip 2 complet, făcând modificări ale stilului de viață. Acestea includ consumul unei diete sănătoase, atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase și exercitarea regulată.

Simptomele variază de la o persoană la alta. Stadiile incipiente ale diabetului au foarte puține simptome. S-ar putea să nu știi că ai boala. Dar este posibil ca deteriorarea să se întâmple deja cu ochii, rinichii și sistemul cardiovascular.

Simptomele comune includ:

  • Foame extremă.
  • Sete extremă.
  • Urinare frecventă.
  • Pierdere în greutate inexplicabilă.
  • Oboseală sau somnolență.
  • Vedere încețoșată.
  • Răni, răni sau vânătăi cu vindecare lentă.
  • Piele uscată, mâncărime.
  • Furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor sau picioarelor.

Infecții frecvente sau recurente ale pielii, gingiilor, vezicii urinare sau drojdiei vaginale. Persoanele care au diabet de tip 2 pot prezenta, de asemenea, semne de rezistență la insulină. Aceasta include întunecarea pielii în jurul gâtului sau în axile, hipertensiunea arterială, problemele de colesterol, infecțiile cu drojdie și perioadele omise sau absente la fetele și femeile adolescente.

Ce cauzează diabetul?

În diabetul de tip 1, corpul tău nu produce insulină. Acest lucru se datorează faptului că sistemul imunitar atacă și distruge celulele din pancreas care produc insulina. Medicii nu sunt siguri de ce se întâmplă acest lucru.

Când mănânci, corpul tău transformă cea mai mare parte a alimentelor pe care le digeri în glucoză (o formă de zahăr). Un hormon numit insulină permite acestei glucoze să intre în toate celulele corpului tău. Acolo este folosit pentru energie. Insulina este produsă de pancreas.

La cineva care are diabet de tip 2, pancreasul nu produce suficientă insulină sau celulele organismului nu pot folosi insulina în mod corespunzător (numită rezistență la insulină). Acest lucru determină acumularea de glucoză în sânge în loc să se deplaseze în celule. Prea multă glucoză în sânge poate duce la probleme grave de sănătate care afectează vasele de sânge, nervii, inima, ochii și rinichii.

Anumiți factori de risc pentru diabetul de tip 2 includ:

Greutate. Obezitatea este singurul factor de risc cel mai important pentru diabetul de tip 2. Cu cât sunteți mai supraponderali, cu atât corpul dumneavoastră este mai rezistent la insulină. Pentru a afla dacă sunteți supraponderal, discutați cu medicul dumneavoastră. O dietă sănătoasă, cu conținut scăzut de grăsimi și exerciții fizice regulate vă pot ajuta să pierdeți greutatea treptat și să o mențineți.
Vârsta. Riscul pentru diabetul de tip 2 crește odată cu vârsta, mai ales după ce ai 45 de ani. Deși nu vă puteți schimba vârsta, puteți lucra la alți factori de risc pentru a vă reduce riscul.
Istoria familiei. Nu vă puteți schimba istoricul familial, dar este totuși important pentru dumneavoastră și medicul dumneavoastră să știți dacă diabetul se desfășoară în familia dumneavoastră. Riscul dvs. de diabet este mai mare dacă mama, tatăl sau fratele dvs. au diabet. Spuneți medicului dumneavoastră dacă cineva din familia dumneavoastră are diabet.
Sarcina. Diabetul gestațional este un fel de diabet care se întâmplă numai în timpul sarcinii. Deși diabetul gestațional dispare după sarcină, aproximativ jumătate dintre femeile care au avut diabet gestațional sunt diagnosticate cu diabet de tip 2 în decurs de 15 ani. Chiar dacă nu au diabet gestațional, femeile care dau naștere bebelușilor care cântăresc 9 kilograme sau mai mult au mai multe șanse să dezvolte diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Cum este diagnosticat diabetul?

Diabetul poate fi prevenit sau evitat? Discutați cu medicul dumneavoastră despre factorii de risc pentru diabet. Deși este posibil să nu le puteți schimba pe toate, puteți face modificări pentru a vă reduce semnificativ riscul.

Deși diabetul nu poate fi vindecat, puteți trăi în continuare o viață lungă și sănătoasă. Singurul lucru cel mai important pe care îl puteți face este să vă controlați nivelul zahărului din sânge. Puteți face acest lucru mâncând bine, făcând exerciții fizice, menținând o greutate sănătoasă și, dacă este necesar, luând medicamente orale sau insulină.

Este posibil să nu știți dacă zahărul din sânge este prea mare decât dacă îl testați singur. Cu toate acestea, este posibil să prezentați simptome comune, cum ar fi urinarea frecventă, setea extremă, vederea încețoșată și senzația de oboseală. Unii factori care nu au legătură cu alimentele vă pot face glicemia ridicată. Aceasta include administrarea incorectă a insulinei, consumul excesiv de alimente, afecțiuni, modificări hormonale și stres.

Dacă valoarea glicemiei dumneavoastră este prea mare și luați insulină, poate fi necesar să luați o doză suplimentară de insulină cu acțiune rapidă sau de scurtă durată pentru a reveni la normal. Medicul dumneavoastră vă poate spune câtă insulină trebuie să luați pentru a scădea valoarea glicemiei.

Puteți trăi o viață normală cu diabet zaharat bine controlat. Cu toate acestea, trebuie să acordați atenție dietei, greutății, exercițiilor fizice și medicamentelor. Dacă nu vă controlați diabetul, veți avea prea multă glucoză în sânge. Acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă și leziuni ale nervilor și rinichilor. Acestea sunt cunoscute sub numele de complicații diabetice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*